zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

И пасивното пушене води до чести усложнения в бременността



И пасивното пушене води до чести усложнения в бременността

12 декември 2008, здраве.bg

Пасивното пушене при жената още в детските й години усложнява протичането на бременността в по-късен етап от живота, съобщава списание Tobacco Control, цитирано от Reuters.

Американските учени Люк Пепоне от университета “Рочестър” и Кенет Пиаца от Институтаза изследване на рака в Ронсуел парк са анкетирали 4 800 пациентки за техните бременности и евентуалното наличие на досег с цигарите, в това число и пасивно.

Оказва се, че 1/3 от жените не са износвали плода докрай, а 11% са имали трудности със зачеването. 40% от анкетираните са имали някакви проблеми, свързани с репродукцията, включително и гибел на плода.

80% от участвалите в анкетата жени са били пасивни пушачи, а 50% са израснали в семейства с родители-пушачи.

Това дава основание на специалистите да твърдят, че “въздействието на цигарения дим е сериозен повод за тревога, тъй като според статистиката 15% от майките продължават да пушат по време на бременността си, а най-малко всяка втора жена е изложена в някакъв период от живота си на пасивно пушене у дома или на обществени места”.

Друга група учени - от университета на Мериленд са установили, че при жените-пушачки рискът от инсулт е два пъти по-висок, отколкото при въздържателките, а за тези, които са силно зависими от цигарите, този риск е по-голям цели 9 пъти.

За да предпазят непушачите от цигарения дим през тази година Франция, Великобритания и Финландия вече забраниха напълно пушенето на обществени места.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    9 месеца    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.