zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Компютърните игри с насилие вредят на сърцето и съняКомпютърните игри с насилие вредят на сърцето и съня

26 ноември 2008, здраве.bg

Разпространените компютърни игри със сцени на насилие предизвикват у децата нестабилен сърдечен ритъм по време на сън, твърдят шведски изследователи от Каролинския институт и университета на Упсала.

Те са провели експеримент, в който ученици на възраст от 12 до 15 години всяка вечер са играели на компютърни игри. Ако играта е съдържала сцени с убийства, война, преследване и престрелки, през нощта при децата е било регистрирано неравномерно сърцебиене, въпреки че самите деца не са смятали, че са спали лошо след така прекараното свободно време.

Според експертите, все пак нервната система в детския организъм може да бъде засегната от емоционалното напрежение, което изпитва при гледането на кървавите виртуални сцени.

“Това води до възникването на редица физиологични реакции, в това число и до промяна на сърдечната дейност. Този процес е несъзнателен, но той е в състояние да причини значителна вреда на сърцето, да предизвика учестяване на сърдечните съкращения и да дестабилизира пулса, категорични са кардиолозите, цитирани от Ройтерс.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    деца    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.