zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Глобалното затопляне може да предизвика епидемии



Глобалното затопляне може да предизвика епидемии

20 октомври 2008, здраве.bg

Скоро човечеството ще се сблъска с разширения ареал на обитаване от възбудителите на смъртно опасни и само засега екзотични болести, смятат специалисти от Обществото за охрана на дивата природа (Wildlife Conservation Society, WCS).

Поради климатичните промени опасните микроорганизми вече могат да съществуват на територии, значително превишаващи тяхната естествена среда на обитаване. Глобалното затопляне дава възможност на възбудителите на традиционните заболявания да мигрират от огнището на болестта до места, които все още не са засегнати от нея.

Изследователите подчертават, че треската Ебола, която преди беше характерна само за африканските джунгли, в обозримо бъдеще може да обитава и да се размножава в горите на територията на Европа.

Повишаването на температурата на въздуха и водата създава благоприятни условия и за причинителите на холерата и маларията.

Според експертите, при кръвосмучещите паразити (бълхи, кърлежи) ще започне истински демографски бум. А човечеството отново ще си спомни за позабравения птичи грип - ята заразени птици, отклонявани от пътя си от ураганите и тайфуните, ще пренасят вируса в нови региони.

Учените смятат, че човечеството вече е пропуснало момента да неутрализира негативния ефект от глобалното затопляне. Възможни са само мониторинг ситуации и опити за намаляване на вредата от климатичните промени.

“При повишаване на глобалната температура “само” с 2 градуса милиарди хора ще се сблъскат с недостига на вода храна. А ако температурата се повиши с 3,7 градуса С, това ще нанесе сериозен удар върху световната икономика”, предупреждават учените, цитирани от Ройтерс.

Отново поради глобалното затопляне под заплаха от пълно изчезване са много животински видове, които няма да успеят да се приспособят към новите климатични условия в традиционно обитаваните от тях региони.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.