zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Излишни ли са наистина сливиците



Излишни ли са наистина сливиците

здраве.bg

Отстраняването на сливиците е елементарна операция, която са преживели много хора. До скоро масово дори в медицинските среди се смяташе за напълно логично сливиците, както и апендиксът, като напълно излишни органи, да се отстраняват при първото съмнение за възпаление.

Днес мнението вече е друго и се подчинява на максимата, че в човека няма нищо излишно и природата е дала на всеки орган определени функции.

Сливиците, състоящи се от лимфна течност, са главното препятствие за бактериите, проникващи в организма през устата. Именно те помагат за задържането на патогенните микроорганизми навън и възпрепятстват тяхното проникване.

Освен това сливиците имат още едно предназначение - те “тренират” имунната система. При тяхното възпаление, особено при децата и подрастващите се изработва имунитетът - организмът се учи да се справя с бактериите и микробите, попадащи в организма.

Понякога сливиците наистина стават източник на инфекции. Това се наблюдава при хроничен тонзилит. В този случай лекарят трябва да вземе важно решение - дали да отстрани сливиците или да се опита да ги лекува.
Съвременната медицина е на мнение, че ако съществува някаква възможност за тяхното запазване, тя трябва да се използва.(а)

четете още:Излишен ли е наистина апендиксът?

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.