zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мозъкът старее по-бързо от тялотоМозъкът старее по-бързо от тялото

здраве.bg

Влошаването на умствените ни способности с възрастта става по-бързо, отколкото се предполагаше досега. Това е изводът от продължително изследване, проведено от шведски учени, чиито резултати убедително доказват, че реалното понижаване на умствените възможности става доста време преди смъртта.

“Чрез прости тестове за скоростта на възприятие, чувството за пространство и вербалните функции, става ясно, че някои когнитивни функции изчезват дори 15 г. преди смъртта”, твърди Валгеир Торвалдсон, психолог от Университета на Гьотеборг и съавтор на изследването.

Според предишни проучвания, рязко снижаване на интелектуалните способности се забелязват не повече от 5 г. преди края на живота.

Повечето хора достигат апогея на своите умствени способности около 35-40-годишна възраст. След това се наблюдава постепенно намаляване, което се ускорява с напредване на възрастта. Шведските учени са си поставили за цел да установят кога точно започва то.
По време на изследването, продължило 30 години, са били изследвани над 300 души – мъже и жени под 70 г. Учените са анализирали тяхната скорост на възприятията, колко бързо могат да сравняват различни изображения и числа и са на мнение, че първите признаци на влошаване се забелязват около 15 г. преди смъртта.

Пространственото възприятие започва бързо да се понижава 7-8 г. преди края на живота, вербалните навици – 6-7 г., а скоростта на възприемане – до 15 г.

По мнение на авторите на изследването, цитирани от сп. Neurology, подобен подход и данни ще дадат възможност на лекарите да отделят повече внимание на тези свои пациенти, като им помагат да избегнат рисковите фактори на по-късен период.

По-рано през година излязоха и резултатите от американско изследване, според които при мъжете влошаването на умствените способности става по-бързо отколкото при жените, на което се дължи и по-малката продължителност на живота при мъжкия пол.

Учените са сравнили умствените способности на над 2000 души на възраст 70-89 г. Участниците...

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    изследвания    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.