zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Корупцията в медицината – глобален проблем



Има я както в бедните, така и в богатите страни и трябва да се предприемат по-сериозни мерки за ликвидирането му, се казва в доклад.

4 февруари 2006, здраве.bg

Международната неправителствена организация Transparancy International е ревизирала над 3 трилиона от разходите, правени за здравеопазване в световен мащаб всяка година.
В доклада на организацията за световната корупция през 2006 г. се казва, че здравният сектор остава аткрактивна цел за злоупотреби заради големите суми в него и сложната организация на много от здравните системи.
В “най-добрия” случай корупцията може да означава болници или пациенти, които плащат твърде скъпо за услугите, които получават. В най-лошия - корупцията води до смърт на хора, например заради фалшиви лекарства.
Не е изненадващо откритието на Transparancy International, че най-бедните са най-засегнати от корупцията, но констатираният факт е не защото те не могат да плащат изобщо, а защото най-рядко са готови да плащат рушветите, които се искат.
Докладът посочва 5 основни вида корупция в здравеопазването:
1. Незаконно присвояване и кражба, за които на практика е ясно, че могат да се случат на всяко ниво – от правителство и министерство до всеки отделен пациент.
2. Корупция при доставките (на медикаменти, апаратура и т.н.), изразяваща се в тъмни сделки, рушвети и комисионни. Резултатът е плащания по-големи от реалната стойност или по-ниско качество на услугите.
3. Корупция на разплащателните системи - заплащане на нерегламентирани такси, фалшифициране на документи за застраховки и др. подобни.
4. Корупция при доставката на лекарства – пренасочени или откраднати лекарства.
5. Корупция при медицинското обслужване, при която лекарите искат или приемат рушвети за по-бързото обслужване на пациента.
В препоръките си за справяне с корупцията Transparancy International отбелязва, че мерките, които трябва да бъдат взети е необходимо да бъдат съотнесени към контекста на здравната система на дадената страна. Същевременно организацията казва, че независимо от страната, по-голямата прозрачност в работата на здравните системи - публикуване на здравните бюджети и доклади за работата, подобрени правила...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.