zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пиърсингът може да е опасен за здраветоПиърсингът може да е опасен за здравето

17 юни 2008, здраве.bg

Прекаленото увлечение по пиърсинг може да доведе до здравословни проблеми, предупреждават британски специалисти.
Според изготвената от тях статистика, всеки един от трима младежи, които са си направили пиърсинг на тялото, е пострадал от инфекции или усложнения – в това число понякога заразяване на кръвта и сериозно кръвотечение.

Специалистите от Агенцията за опазване на здравето и Лондонското училище по хигиена и тропична медицина, които са анкетирали 10 503 души, смятат, че най-опасна възраст за пиърсинт от гледна точка на здравето е между 16 и 24 години.

31% от анкетираните са съобщили за инфекции или сериозни кръвотечения, а около 15% признават, че са търсили лекарска помощ след процедурата.

Експертите съветват пиърсингът и татуировките да се правят само на места, където е разрешена подобна дейност и се спазват необходимите правила за хигиена. При възникването на дискомфорт или възпаление незабавно трябва да се търси лекарска помощ.

По данни от изследването, 33% от анкетираните са си направили пиърсинг на пъпа, 19% - на носа, 13% - на ухото, 9% - на езика, 9% - на зърната на гърдите, 8% - на веждите, 2% - на гениталиите. Най-популярен сред мъжете е пиърсингът на гърдите, а сред жените – на пъпа.

За неприятни последствия след процедурата съобщават 50% от тези, които са се направили пиърсинг на езика, 45% - на гениталиите и 38% - на гърдите, обобщава Би Би Си.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    
 

more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.