zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Енергийните напитки могат да навредят сериозноЕнергийните напитки могат да навредят сериозно

30 май 2008, здраве.bg

Смесени с алкохол, енергийните напитки могат да предизвикат нарушения в сърдечния ритъм, загуба на съзнание и проблеми във функционирането на бъбреците. Тази възбуждаща и опияняваща смес е много опасна заявяват експерти от немския Федерален институт за оценка на риска.

В европейските нощни клубове енергийната напитка Red Bull, смесена с водка се отнася към най-популярните коктейли, но вече са регистрирани няколко смъртни случая, съобщава списание “Шпигел” (Der Spiegel).

Голямото количество енергийна напитка предизвиква отоци в мозъка и белите дробове и съответно може да доведе до колапс.

По данни от немски журналисти, токсикологичните центрове разполагат с много информация за нежелателните странични ефекти от този тип напитки. Но все още не е напълно установено какви са причините за физическата вреда на здравето и леталния край.

Лидерът в продажбите - Red Bull – се рекламира като продукт, който “зарежда с енергия”. Но експертите от федералния институт за оценка на риска съветват хората да се въздържат от активни спортни занимания след тяхната употреба, а децата и бременните да не посягат в никакъв случай към тях.

В някои страни производителите на енергийни напитки вече са задължени да описват върху опаковката предупреждения за вредата от употребата на енергийни напитки. Поради съдържанието на киселината тауринов аминосулфат Red Bull се класифицира във Франция като медикамент, който все пак се продава свободно, т.е. без рецепта.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
 

rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.