zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Смъртните случаи от хронични заболявания ще нарастват



Смъртните случаи от хронични заболявания ще нарастват

Смъртността заради хронични заболявания постоянно расте, за разлика от тази от инфекции.

Продължителността на живот в Източна Европа е нараснала само с 3 г. за последния половин век.

27 май 2008, здраве.bg

Днес хроничните заболявания като тези на сърцето, инсулт и инфаркт са причина за 60% от всички смъртни случаи, сочи статистиката на Световната здравна организация (СЗО).

През следващите 20 г. нивото на смъртността в резултат на инфекциозни заболявания ще намалява, а в резултат на хронични – ще нараства, съобщават от Организацията в доклада си “Световна статистика в областта на здравеопазването”, представен на 61 сесия на Световната асамблея на здравеопазването в Женева.

“Днес по целия свят хората умират по-малко от инфекциозни заболявания. Ние сме свикнали да асоциираме развиващите се страни с инфекциозните болести като ХИВ/СПИН, туберкулоза, малария. Но за повечето страни основните причини за смърт са болестите на сърцето и инсултът”, заявява Тиес Боерма, директор на Отдела на СЗО по статистиката.

Данните, изложени в новия доклад, са събрани от 193 страни по света. Авторите му обръщат внимание върху това, че в развитите страни по време на раждане и бременност умират 1 от 100 хиляди родилки, а в развиващите се – 450 пъти повече (в африканските страни на юг от Сахара – 950 от 100 хиляди).

В доклада се съобщава още, че за последните 55 г. се е повишила и средната продължителност на живота: в Западна Европа с 9-15 години, а в Източна Европа – само с 3 години.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.