zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

СЗО преброи жертвите на заседналия начин на животСЗО преброи жертвите на заседналия начин на живот

Преки последствия от хиподинамията могат да бъдат затлъстяването и атеросклерозата.

Почти 2 млн. годишно умират заради недостатъчно движение.

здраве.bg

Световната здравна организация (СЗО) изнесе данни за жертвите от заседналия начин на живот. Според цифрите, от заболявания, на практика причинени от недостатъчната физическа активност, всяка година умират по света умира около 1,9 милиона души.

Експертите смятат, че само в Европа и Централна Азия жертвите са повече от 600 хиляди души за година.

Специалистите отбелязват, че физическата активност не по-малко от 30 минути всеки ден намалява риска от развитието на най-разпространените неинфекциозни заболявания.

Според данните на СЗО, в много страни достъпът до спортните зали и клубове е “удоволствие, което не всеки може да позволи”. От организацията подчертават необходимостта от това условията и средствата за физическа активност да бъдат леснодостъпни и приемливи в контекста на местните културни традиции.

“Затлъстяването само по себе си не води до повишен риск от възникване на захарен диабет, хипертония и други заболявания, традиционно обяснявани с наличието на наднормено тегло. Всички тези заболявания са свързани не със самото затлъстяване, а с причините за неговата поява”, уточняват от СЗО.

Хиподинамията представлява нарушение на функциите на организма (опорно-двигателен апарат, кръвообращение, дишане, храносмилане) при ограничена двигателна активност и намаляване на силата на съкращение на мускулите.

Хиподинамията в световен мащаб нараства заради фактори като урбанизацията, автоматизацията и механизацията на труда, увеличаването на ролята на средствата за комуникация. Днес специалистите вече я наричат “болест на цивилизацията”. Тя влияе на сърдечно-съдовата система: отслабва силата на съкращенията на сърцето, намалява трудоспособността и понижава тонуса на съдовете.

Негативно влияние оказва и върху обмяната на веществата и енергията, като се намалява кръвоснабдяването на клетките. В резултат на разграждането на мазнините кръвта става “мазна”, тя тече по-бавно и затова снабдяването с хранителни вещества и кислород се намалява.

Преки последствия...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.