zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Не слагайте телевизор в стаята на децатаНе слагайте телевизор в стаята на децата

8 април 2008, actualno.com
още новини от actualno.com


Тийнейджърите, които имат телевизори в стаите си, се хранят по-нездравословно, упражняват се по-малко и се представят по-слабо в училище, предаде Ройтерс, цитирайки резултатите от изследване на американски специалисти.

Много предишни проучвания са били посветени на телевизионните навици на младите хора.

Авторите на настоящето изследване от университета на Минесота обаче смятат, че то е едно от малкото досега за преките последствия от наличието на телевизор в стаята на тийнейджърите.

В хода на проучването специалистите интервюирали 781 юноши на възраст между 15 и 18 години. Оказало се, че 62 процента от тях имат телевизори в стаите си.

За изследователите не било изненадващо да установят, че тийнейджърите, които разполагат с телевизор в спалнята, са по-склонни да прекарват повече време пред него - средно между четири и пет часа седмично.

В сравнение с тези, които нямат телевизор в стаята, два пъти повече подрастващи от тези, които имат, били класифицирани като "тежки" телезрители, прекарващи по пет часа на ден пред екрана.

Специалистите установили, че в сравнение с останалите момичетата с телевизори в спалнята тренират по-малко, консумират по-малко плодове и зеленчуци, пият повече подсладени напитки и по-рядко се хранят на масата с останалите членове на семейството си.

Момчетата с телевизори в стаите си се представят по-зле в училище, консумират по-малко плодове и също по-рядко сядат на семейната трапеза.

Данните от настоящето проучване показват, че си струва родителите да се замислят дали е необходимо в стаята на децата им да има телевизор, обясняват специалистите. БТА

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    деца    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.