zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Между наднорменото тегло и депресията има връзка



Между наднорменото тегло и депресията има връзка

здраве.bg

При жените на средна възраст съществува връзка между наднорменото тегло и депресията, твърдят американски учени, които са анализирали информация за ръста, теглото, храната и физическата активност на 4641 жени.

Резултатите, цитирани от Ройтерс, показват, че жените, страдащи от депресия, 2 пъти по-често страдат и от наднормено тегло (индекс на телесна маса над 30), а страдащите от наднормено тегло са подложени 2 пъти по-често на някакво депресивно състояние. Връзката между наднорменото тегло и депресията остава непроменена дори при отчитането на такива фактори като семейно положение, образование, пушене и използване на антидепресанти.

“Депресията и наднорменото тегло са тясно свързани и се подхранват взаимно”, смята д-р Грегъри Саймън - ръководител на изследването.

Според него напълняването води до усещане за потиснатост, а в такова състояние човек много трудно може да предприеме някакви мерки с цел отслабване. Хората, страдащи от своята пълнота, са с понижено чувство за собствено достойнство.
Ученият съветва всички, които са с тегло над нормата, да открият начин да повишат своята самооценка, защото това ще им помогне в последствие и да отслабнат.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    психология    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.