zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вредата от студената хранаВредата от студената храна

dieti.info
четете още в dieti.info


Още през 60-те години на миналия век на науката стана известен фактът, че времето за пребиваване на храната в организма преди разграждането й зависи от нейната температура.

Ако храната е топла, тя се преработва в продължение на 2-3 часа, т.е. за това време се извършва пълноценното разграждане на големите белтъчни молекули на аминокиселини.

Доказано е, че студената храна напуска стомаха няколко пъти по-бързо, но тя не се преработва нормално. Непреработените белтъчини, попадайки в тънкото черво (където се извършва разграждането на храната), си взаимодействат с бактериите, отговорни за разграждането на въглехидратите. По този начин бързо нараства броят на бактериите, които “живеят” благодарение на месото и другите белтъчини. В резултат на всичко това се развива дисбактериоза - нарушава се обмяната на веществата и се увеличава риска от поява на различни заболявания, както и на затлъстяване.

Разбира се, няма нищо опасно, ако човек от време на време се поглези със сладолед или друг студен специалитет. Но постоянното хранене, състоящо се от хлебчета, кренвирши или кюфтета, съчетано с приемането на студени напитки може да доведе до трайни негативни последствия.

В т.нар. фаст фууд например няма баланс между съдържанието на белтъчините, въглехидратите, мазнините, витамините и микроелементите. От нея човекът получава предимно въглехидрати и мазнини, а консумирайки ледени напитки, той често усеща чувство за глад, а следователно и желание да продължи да яде.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    
 

more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.