zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хората на средна възраст са най-потиснати, но времето наистина лекува



Хората на средна възраст са най-потиснати, но времето наистина лекува

Парите не правят човек по-щастлив, поне в средната му възраст.

Желанието за живот и успехи постепенно се завръща, показва проучване.

29 януари 2008, здраве.bg

Това показват резултатите от изследване, проведено сред повече от 2 милиона души от 80 страни. Според данните именно сред хората в 40-те депресивните състояния са най-често срещани и имат най-сериозни последици.

“Щастието (или поне усещането за него) следва една своеобразна крива – след младежките години постепенно спада, достига своето дъно в 40-те, след което започва да се изкачва, като в много случаи достига стойностите, характерни за младостта”, твърдят британските и американски учени – автори на допитването в статия в изданието Social Science & Medicine.

И за мъжете и за жените депресивните състояния постепенно се увеличават и достигат своя връх в т.нар. криза на средната възраст, показват данните, събрани в различни държави – от Албания до Япония. Само в 8 страни от развиващия се свят тази тенденция не е спазена.

“Случва се почти еднакво на мъжете и жените, на самотните и семейните, на бедните и богатите, на тези със и на тези без деца”, коментира проф. Осуалд – ръководител на проекта от американска страна.

Едно от обясненията на учените е, че именно в средната възраст на човек му се налага да свикне с мисълта, че няма да постигне доста от целите в живота, които си е поставил преди това.
Друга възможна причина според тях е фактът, че именно в 40-те хората най-често се сблъскват за пръв път директно със смъртта – погребват своите родители, понякога дори свои приятели. Благодарение на това обаче постепенно започват отново да ценят годините, които им остават и се опитват да ги изживеят пълноценно, като “прегръщат живота”.

“За повечето хора в нашия тип общества потиснатостта не идва изведнъж, а в продължение на няколко години”, допълва Осуалд, “Едва когато наближи петдесетте човек отново си възвръща голяма част от желанието за живот”.

В статията не се цитират данни за България.(а)


 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    психология    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.