zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

След тийнейджърството рисковете за здравето силно нарастват19 януари 2006, здраве.bg

Това алармира голямо, финансирано от държава, проучване в САЩ. Започнало през 1994 г., то обхваща над 14 000 момчета и момичета, които вече са прехвърлили ученическа възраст и са влезли в 20-те.
“Открихме редица показатели, по които можем да заключим, че след преминаване на тийнейджърските години здравето на човек е подложено на много повече рискове”, казва д-р Катлийн Харис, ръководител на проекта. “Хората с наднормено тегло се увеличават, начинът на хранене се влошава, намалява физическата активност. Увеличава се броят на тези, които пушат, употребяват алкохол. Пренасяните чрез секса заболявания – също.”
Всички резултати от проучването, публикувано в януарския брой на Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, водят към извода, че 20-те години в живота на хората са период с висок риск за здравето.
“За никого не е тайна, че, отделили се от родителите си, младите са склонни да поемат много рискове, в което няма нищо ненормално. На тази възраст човек е склонен да експериментира, да опитва различен начини на живот. За съжаление някои страни от живота като цигарите и алкохола имат дълготраен ефект върху здравето. Съвременното общество с неговия уседнал и съпроводен от стрес начин на живот допринася за увеличаване на риска за здравето.”
Наблюденията на екипа от учени продължават, за да проследят по-нататъчния начин на развитие на тези, които до преди няколко години са били деца, а вече са млади, самостоятелни личности.

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    изследвания    психология    
 

more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.