zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

След тийнейджърството рисковете за здравето силно нарастват19 януари 2006, здраве.bg

Това алармира голямо, финансирано от държава, проучване в САЩ. Започнало през 1994 г., то обхваща над 14 000 момчета и момичета, които вече са прехвърлили ученическа възраст и са влезли в 20-те.
“Открихме редица показатели, по които можем да заключим, че след преминаване на тийнейджърските години здравето на човек е подложено на много повече рискове”, казва д-р Катлийн Харис, ръководител на проекта. “Хората с наднормено тегло се увеличават, начинът на хранене се влошава, намалява физическата активност. Увеличава се броят на тези, които пушат, употребяват алкохол. Пренасяните чрез секса заболявания – също.”
Всички резултати от проучването, публикувано в януарския брой на Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, водят към извода, че 20-те години в живота на хората са период с висок риск за здравето.
“За никого не е тайна, че, отделили се от родителите си, младите са склонни да поемат много рискове, в което няма нищо ненормално. На тази възраст човек е склонен да експериментира, да опитва различен начини на живот. За съжаление някои страни от живота като цигарите и алкохола имат дълготраен ефект върху здравето. Съвременното общество с неговия уседнал и съпроводен от стрес начин на живот допринася за увеличаване на риска за здравето.”
Наблюденията на екипа от учени продължават, за да проследят по-нататъчния начин на развитие на тези, които до преди няколко години са били деца, а вече са млади, самостоятелни личности.

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    изследвания    психология    
 

more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.