zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мъжко поведение у момичетата?



Причината е още в бременността на майката.

19 януари 2006, здраве.bg

Високото ниво на тестостерон у бременната жена повлиява поведението на детето, ако то се окаже момиче, твърди изследване на учени от Университета на Лондон.
При такива момичета, с течение на времето се проявяват все повече черти, характерни обикновено за поведението на силния пол.
Изследователите са проследили нивата на тестостерон при 14 хиляди бременни, а после в продължение на 3,5 г. са оценявали поведението на техните деца.
По този начин те са установили, че колкото нивото на хормона в майката е било по-високо по време на бременността, толкова по-“момчешко” е поведението на момичетата.
Никаква подобна зависимост не е забелязана в случаите, когато детето се е родило момче. Това се обяснява с факта, че при мъжкия пол тестостеронът по правило е няколко пъти по-висок и проследяването му в малки дози, характерни за другия пол, е на практика невъзможно.
“По същия начин, по който хормоните влияят на основни процеси при развитието на мозъка и неговата “настройка”, по този те влияят и на поведението на детето с възрастта”, твърди д-р Мелиса Хайнс от лондонския университет.
Несъмнено поведението на децата от най-ранната им възраст се определя от много фактори, споделят още учените, но резултатите от настоящото изследване могат да обяснят доста черти от поведението на момичетата и така да помогнат на родителите им при тяхното възпитание.

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    9 месеца    изследвания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.