zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разговорът с психолог или психиатър може да е по-ефективен от антидепресантитеРазговорът с психолог или психиатър може да е по-ефективен от антидепресантите

здраве.bg

Особено при подрастващите в състояние на депресия т.нар. когнитивна психотерапия действа по-ефективно в сравнение с антидепресантите, твърдят учени от университета “Дюк” в САЩ, които в продължение на една година са изследвали 600 деца с явно изразени признаци за хронична депресия, включително и мисъл за самоубийство. За 9 месеца 4 от тях са били напълно излекувани или с помощта на разговорната терапия, или с нейното съчетаване с малко количество антидепресанти.

Пациентите, които са били лекувани само с помощта на антидепресанти, са показали признаци на съществено подобрение на своето състояние 6 седмици преди края на изследването, но след приключването на курса на лечение те са останали с достатъчно висок риск за суицидни мисли.

Авторите на новата методика смятат, че най-добрият вариант за лечение е съчетаването на когнитивната и лекарствена терапия.

Когнитивната психотерапия е далеч по-безопасна алтернатива на химическата терапия, смятат американските специалисти: “Химическата терапия понякога ускорява лечението, но разговорната терапия прави възможно избягването на страничните ефекти и може да бъде препоръчана като безопасно средство за лечението на депресивни състояния при децата и подрастващите”, отбелязва Джон Марч, ръководител на Медицинския център на университета “Дюк” пред в. New York Times.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    изследвания    психология    лекарства    
 

more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.