zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

100 раждания на 105 аборта показва статистиката за Източна Европа100 раждания на 105 аборта показва статистиката за Източна Европа

Забраната на абортите не води до тяхното намаляване, показват данните.

Абортите са причина за 13% от смъртните случаи при бременните.

20 ноември 2007, здраве.bg

Изкуственото прекъсване на бременността е причина за 13% от случаите на смърт при жените, които са бременни повече от 28 седмици. Всяка година около 70 хиляди жени умират в резултат от аборти, направени в опасни условия, а при други 5 милиона жени абортът предизвиква временни или постоянни здравословни проблеми. “Това, че в развитите страни и днес както и преди, абортите са широко разпространени говори за сериозни недостатъци в здравеопазването и здравната култура”, твърди пред Ройтерс Бет Фредерик от Международната коалиция по въпросите за женското здраве в САЩ.

Изследователите поясняват, че броят на абортите в световен мащаб все пак постепенно намалява: ако през 1995 г. те са били 46 милиона, то през 2003 г. техният брой е по-малък с 4 милиона. Но това не се отнася до т.нар. криминални аборти, които се провеждат в опасни условия.

Повечето от абортите - 35 милиона се падат на развиващите се страни. 97% от всички аборти, направени в опасни условия, се извършват именно там.
Като цяло в света всяка пета бременност завършва с аборт, а 9 от 10 жени правят поне по едно изкуствено прекъсване на бременността преди навършване на 45 години.

Статистиката за Източна Европа сочи, че жените правят повече аборти за сметка на ражданията - на всеки 100 раждания се падат 105 аборта.
В Западна Европа аборти правят 12 от1000 жени.
За Северна Америка тези показатели са 21 на 1000, докато в Африка цифрите показват, че 12% от бременностите се прекъсват по изкуствен път.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
9 месеца    изследвания    
 

more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.