zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Спокойната обстановка в семейството забавя половото съзряване на момичетатаСпокойната обстановка в семейството забавя половото съзряване на момичетата

20 ноември 2007, здраве.bg

Момичетата, които се възпитават в спокойна семейна обстановка, като правило започват по-късно процеса на полово съзряване в сравнение със своите приятелки, които живеят в напрегната атмосфера или са деца на разделени родители. Това показват резултатите от изследване, проведено от учени от университета на Аризона.

Изследователите отбелязват, че на процеса на половото съзряване влияят не само отношенията в семейството или нивото на напрежение в домашната обстановка, но и наследствеността. Първите признаци на половото съзряване при момичетата, чиито майки са “закъснели” с този процес, също се регистрират по-късно.
Това се отнася и за момичетата с по-нисък индекс на телесна маса.

Според медиците, първите признаци на половото съзряване се наблюдават при момичетата, които вече са навършили 10 години, но някои наблюдения показват, че все повече момичета навлизат в този период на 8 и дори на 6-годишна възраст, съобщава ВВС.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    деца    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.