zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Броят на нежеланите реакции от лекарства всяка година нарастваБроят на нежеланите реакции от лекарства всяка година нараства

За 7 години той се е увеличил 3 пъти показва статистика.

14 септември 2007, здраве.bg

Използването на медикаменти всяка година нараства, но далеч по-бързо се увеличава броят на страничните реакции от тях със сериозни последици, показва статистиката, съставена от американски учени.
Според техните данни, за период от 7 години броят на т.нар. сериозни неблагоприятни реакции, на смъртността, инвалидността и хоспитализациите, предизвикани от приемането на лекарства, е нараснал почти 3 пъти.
Анализът на официалната статистика, съставена от сътрудниците на изследователския Институт по безопасност на медицинската практика, показва, че от 1998 до 2005 г. тези инциденти са се увеличили тройно, което важи и за случаите на смърт в резултат от странични реакции в резултат на приемани медикаменти.
За същия период количеството на предписани лекарства е нараснал с около 40%.
Статистиката се отнася само за медикаментите, които се получават с рецепта и не засягат препаратите, които се купуват свободно, съобщава в. USA Today.
За България подобни данни не са налични.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    изследвания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.