zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лекарите прекалено често изписват скъпи антибиотициЛекарите прекалено често изписват скъпи антибиотици

Твърде много са и случаите на предозиране по рецепта.

11 септември 2007, здраве.bg

Общопрактикуващите лекари, също както и специалистите са склонни твърде често да отдават предпочитания на скъпите модерни антибиотици вместо да изпълняват препоръката те да бъдат използвани като “последна линия на защита”.
Това показват данните, изнесени по време на годишната среща в Манчестър на организацията на британските фармацевти, съобщава ВВС.
Според изнесените резултати от изписаните рецепти всяка осма от тях е за последно поколение антибиотик с висока цена без това да е оправдано от нуждите на лечението.
Всеки три от четири рецепти за антибиотици са написани от общопрактикуващите лекари, като 15% от тях са за медикамент, който напълно може да бъде заместен от по-евтина алтернатива.
“Лекарите в болниците също твърде често изписват скъпи антибиотици”, твърди д-р Джим Кенеди, ръководител на отдела по рецептите към Британската организация на лекарите, “те очевидно надценяват опасността от бактериални инфекции и затова посягат към лекарства, които трябва да бъдат съхранени като “последна линия на защита” срещу такава опасност”.
Едновременно с това на пациентите се изписват твърде много антибиотици – според изчисленията на специалистите това засяга доста над половината от случаите, като причина е същата – опит за подсигуряване срещу инфекции.
Засега надеждите за промяна на положението са в две посоки: въвеждането на по-строги инструкции какво и за колко време може да се изписва, както и залагена в системата за електронни рецепти на специално задължително поле, което да указва колко време след изписването не може отново да бъде предписан същия медикамент.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    лекарства    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.