zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Повечето хора дишат неправилно



Повечето хора дишат неправилно

Макар и подсъзнателно, дишането е процес, който може да се контролира и упражнява

здраве.bg

Това е така, защото те смятат, че тялото само регулира необходимото количество въздух. И едва след появата на задух, започват да се тревожат и приемат различни мерки: спазване на диета, извършване на специални упражнения или приемане на лекарства.

Ако веднъж седмично, например в неделя по време на разходка дълбоко вдишвате въздух, това не означава, че сте направили достатъчно за здравето си. За тази цел е необходимо всеки ден да бъдем на чист въздух. Той не може да се замени нито с лекарства, нито с масажи, вани, кремове и лосиони. Дори и старателно спазваната диета няма да способства за обновяването на организма, ако не е придружена с правилно дишане.

Движейки се по време на дишането диафрагмата действа на сърцето като своеобразен масажор, облекчава неговата работа и помага при снабдяването на организма с кръв.
Тесните сутиени затрудняват кръвообращението и свободното дишане. Стегнатите колани в талията могат с времето да доведат до дегенериране на диафрагмата.

Всекидневни дихателни упражнения

Направени на отворен прозорец или на чист въздух, те помагат за запазването на здравето. Свободното и дълбоко дишане трябва да стане за организма естествено. Всекидневните упражнения, състоящи се от 10 вдишвания и 10 издишвания, са напълно достатъчни. По време на дишането трябва да отпуснете мускулите си.

През първите дни се старайте да дишате дълбоко, като заставяте и диафрагмата да участва в този процес. След това, когато вече не е необходимо да контролирате съзнателно всяко вдишване, трябва едновременно да разширявате гръдната клетка.

1. Легнете свободно, опънете крака с ръце до тялото.Издишайте въздуха от белите дробове, след това дишайте при пълно отпускане на мускулите, включвайки и диафрагмата. Правете това бавно и спокойно. Пребройте до 3.

2. Направете издишването за два пъти повече време, отколкото правите вдишването. Пребройте до 6. Преди да направите новото вдишване, пребройте до 9 (паузата между вдишването и издишването трябва да бъде...

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.