zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мъжете изгарят мазнините по-бързо от жените



Мъжете изгарят мазнините по-бързо от жените

Разликата е генетично заложена.

dieti.info
четете още в dieti.info


Ако мъжът и жената спазват едновременно еднаква схема на физически упражнения и хранене, след месец мъжът ще е отслабнал с над 3 кг, а жената – само около 0,45 килограма. Това показват наблюденията на американски екип от специалисти, публикувани в новия брой на списание Prevention. Тази разлика съществува дори начинът им на живот и характера на храненето да са напълно еднакви. Ако спазването на режива продължи, след още месец мъжът ще е отслабнал с нови 2 до 7 кг, а жената – с 0,5 кг.

Съществуват редица подобни наблюдения, които потвърждават различията в процесите на обмяната на веществата при мъжете и жените, в строежа и функционирането на женските и мъжките мастни клетки.

Затова и според диетолозите при двата пола трябва да се спазват различни планове за отслабване, съобразени със спецификата на всеки един от тях. И в двата случая обаче е препоръчително диетите да продължат 6 месеца, зада се постигне значимо и трайно понижаване на теглото.

Организмът на мъжа притежава способността да изгаря мазнините по-бързо, отколкото женския организъм, обясняват учените.

Женската мастна клетка е по-едра и по-активна от мъжката и затова жените губят теглото си много по-бавно в сравнение с мъжете, а го повишават много по-бързо.

В човешкото тяло съществуват около 30 милиарда мастни клетки, които са способни при определени условия да ни запасят с над 60 кг мазнини. Единствената задача на мастните клетки е да запасят калории, когато организмът не се нуждае от тях и да ги изгарят, когато е необходимо. “Помощници” на мастната клетка са ферментите - мастно образуващи и мастно разграждащи, които транспортират мазнините вътре в нея или ги извеждат навън.

Мъжете и жените имат еднакво количество мастни клетки и това е единствената прилика.

Главната разлика се състои в механизма на функционирането на ферментите и размера на мастните клетки. В женския организъм има повече мастнообразуващи ферменти...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
 
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.