zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Физическите упражнения могат да заменят никотиновия пластир



Все пак от хората, пожелали да откажат цигарите, се изискват някакви усилия, уточняват псхолози.

27 март 2007, здраве.bg

Дори умерените физически упражнения, например по-продължителните разходки значително отслабват симптомите на “слабост”, които изпитват хората, решили да се откажат от пушенето. “Ако открием лекарство с подобно действие, веднага ще го пуснем в продажба, за да помогнем на хората да се откажат от вредния навик”, заявява ръководителят на изследването Адриан Тейлър, професор по психология на здравето от Университета Екзетър във Великобритания.

Заедно със своите колеги той е обобщил 12 доклади, в които се проследява връзката между физическите упражнения и лишаването на организма от обичайните вещества, съдържащи се в цигарения дим. Учените са били особено заинтересувани от тези действия, които не изискват посещаване на фитнес клуб – ходене и изометрични упражнения за укрепване на мускулите.

След изпълняването на различни видове умерени упражнения почти всички участници в изследването са заявили за намаляване на желанието си да пушат. Това според учените е достатъчно основание да бъде направен изводът, че дори 5 минутните физически упражнения са достатъчни за преодоляване на потребността от цигара.

Професор Робърт Уест от университетския колеж в Лондон дори сравнява действието на новия метод с това това на никотиновата лепенка, но изразява опасения относно дългосрочната перспектива на неговото действие.

Очевидно за да се освободят от зависимостта от цигарите, пушачите ще трябва да комбинират умерените занимания със спорт и други методи на лечение.

Според професор Тейлър физическите упражнения освобождават подобряващия настроението хормон допамин, който намалява никотиновата зависимост.

Редица експерти изразяват пред BBC, своите съмнения, че новият метод ще бъде лесно приложим, защото той ще изисква от лекарите” усилия с неизвестен ефект да накарат своите пациенти да се занимават със спорт”.

Професор Питър Хайек от Университетската болница “Кралица Мария” в Лондон е оптимист. Според него “ако хората...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    психология    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.