zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Децата помнят по-добре собствените си мисли и изводи13 март 2007, здраве.bg

Децата запомнят по-добре думите, научени по метода на изключването, отколкото тези, чути от другите хора (т.е. чрез преки инструкции).
Всеки човек в детските си години запомня информацията по два начина - или на основата на собствените изводи, или от думите на възрастните. Голяма част от училищното образование е основана на втория метод, но според ново изследване се оказва, че той е по-малко ефективен.
Учени от университета “Джон Хопкинс” (John Hopkins University) в щата Мериленд са сравнили ефективността на двата различни метода. По време на експеримента на децата са били показвани две рисунки: на едната е бил изобразен балон, а на другата непознат предмет (водопроводен съединител). Водещият е казал на децата, че единият от предметите са нарича “бликет” (несъществуваща дума). Тъй като те са знаели, че балонът се нарича балон, децата са направили извод, че съединителят е “бликет”. При друго наблюдение на децата са били показвани само непознати обекти с измислени наименования. Резултатите показват, че децата запомнят по-добре информацията или по пътя на изключването, или на базата на собствените изводи.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    деца    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.