zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Националният рамков договор трябва да бъде подписан до 22 декември



Сумата по договора не е обект на спор, твърди здравният министър.

14 декември 2006, дневник.bg
четете още в дневник.bg


... насрочената за днес среща от страна на НЗОК не са се появили преговарящи, с което договарянето е било забавено отново.
В съобщението се припомня, че основен ангажимент по Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) на НЗОК е договарянето на рамковия договор.
От съюза посочват още, че към момента са спазили всички изисквания, както за началото на преговорите, така и за договарянето на цени и обеми между двата управителни съвета.

Д-р Димитър Петров - главен съветник на Българския лекарски съюз /БЛС/ по Националния рамков договор /НРД/ 2007, коментира в кулоарите на Народното събрание, че новите текстове, които депутатите приеха по предложение на д-р Атанас Щерев /НДСВ/ и д-р Борислав Китов /БНС/, дават възможност преговорите между БЛС и НЗОК да продължат.

Според предложението на Борислав Китов разпоредбите на стария НРД ще действат, докато бъде подписан нов договор.
Предложението на Атанас Щерев е, ако до края на годината не се подпише нов рамков договор, от 1 януари до подписването на нов НРД да остане да действа сегашният, като цените на медицинските дейности ще се индексират с коефициент, получен от разделянето на предвидените в новия и в стария бюджет на НЗОК разходи за съответните видове здравноосигурителни плащания.

Според д-р Петров с гласуваните текстове депутатите реално задължават касата да се върне към преговори. Сега се обезсмисля голяма част от онова, което беше прието, но това е много добро решение на парламента, тъй като "ще продължим да отстояваме позициите си за по-добър достъп на гражданите в този бюджет", заяви съветникът на БЛС.

За щастие, след като вчера бяха приети текстовете от закона за бюджета на касата, които обезсмислят договарянето, днес крайният текст срещна отпор, каза д-р Петров. Текстът на касата беше, че ако до 15 декември не се сключи договор, остава да действа старият НРД с цени, обеми, алгоритми, определени от самата каса. Това предразполагаше касата изобщо да не преговаря, защото знаеше, че след два дни ще си въведе сама параметрите...

 
 
Още по темите:
 
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.