zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Националният рамков договор трябва да бъде подписан до 22 декември



Сумата по договора не е обект на спор, твърди здравният министър.

14 декември 2006, дневник.bg
четете още в дневник.bg


Споразумяхме се крайният срок за подписването на Националния рамков договор за 2007 г. да бъде 22 декември, каза министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски пред журналисти след консултации в парламента вчера между ръководствата на парламентарните групи от управляващото мнозинство, представители на здравната каса и министерството.
Според Гайдарски датата за подписването на рамков договор не е важна, а е важно да се стигне до споразумение между здравната каса и съсловните организации. Той каза, че са големи шансовете за подписване на Национален рамков договор, тъй като има още девет дни за преговори. По думите му договорът ще удовлетворява и двете страни, тъй като тук става въпрос за подробности, а не за общата сума, тъй като тя е определена и не може да бъде нито намалявана, нито надвишавана.
Ако няма Национален рамков договор, няма да изхвърлим парите, те пак ще отидат в НЗОК, но няма да има тези регулативни механизми, каза Гайдарски. Това са 2 215 000 000 лева, които ще се използват в здравната система, независимо дали ще има рамков договор или не, допълни той.
В отговор на въпрос Гайдарски каза, че приемането на второ четене на бюджета за 2007 г. на здравната каса и подписването на Националния рамков договор трябва да вървят заедно, може да има разлика от часове или ден.
Ако имаше повече воля и не се влагаха политически елементи в тази битка, този въпрос трябваше да бъде решен отдавна, защото вече три месеца преговарят, смята министър Радослав Гайдарски.
В момента парламентарната комисия по бюджет и финанси, която е водеща по законопроекта за бюджета за 2007 година, има заседание, на което се обсъждат текстове от преходните и заключителните разпоредби на проекта на закон за бюджета.
По-рано Българският лекарски съюз /БЛС/ призовава Управителния съвет на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за незабавно възобновяване на преговорите по Националния рамков договор за 2007 г. още утре. Това се посочва в съобщение от съюза.

От БЛС допълват, че на...

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.