zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

След присъединяването ни към ЕС демографският проблем ще се задълбочи17 ноември 2006, Агенция Фокус
още новини от агенцията


В България има демографски проблем и ще има проблеми, особено със здравеопазването, след влизането ни в Европейския съюз. Това каза за Агенция "Фокус" д-р Николай Болтаджиев, член на Управителния съвет на Сдружение за развитие на българското здравеопазване. По думите му обаче демографският проблем на страната ни не е свързан само с лошото здравеопазване, а и със социалната политика. Според д-р Болтаджиев след като страната ни се присъедини официално към Европейския съюз, демографският проблем няма да започне да отшумява, а щял да се задълбочи. “Сегашното управление не може да се справи с демографския срив, напротив - то ще го засили, влизайки в Европа с бюджета, който е за догодина”, коментира д-р Болтаджиев. “В системата на здравеопазването ни обричат на пълно безпаричие, а има от къде да се вземат парите. Има от къде да се вземат над 400 000 000 лева”, заяви д-р Болтаджиев.
Според него допълнителното финансиране на здравната система можело да дойде от няколко места. Едното е чрез определяне на минимален базисен праг за здравно осигуряване. Парите за здравеопазването според д-р Болтаджиев могат да се увеличат и чрез намиране на начин, който да убеди хората да си плащат здравните осигуровки. Друг начин за увеличаване на финансите е чрез използването на доброволните здравноосигурителни фондове. Д-р Болтаджиев съобщи, че за последните десет години хирурзите в България са намалели с 1/3. “В момента в това състояние, в което е здравеопазването - лошо финансиране и липсата на реформи - ще доведе до излизане на специалисти в чужбина”, каза д-р Болтаджиев.

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.