zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Само 20% от софиянците са се прегледали профилактично



Задължителните годишни профилактични прегледи се заплащат от НЗОК.

24 октомври 2006, дневник.bg
четете още в дневник.bg


До края на септември само 200 хил. софиянци са преминали задължителните от тази година профилактични прегледи. Това съобщи д-р Мариета Райкова, директор на Столичната здравна каса. Здравноосигурените в София са 1.150 млн. души, което означава, че по-малко от 1/5 от тях имат активно отношение към здравето си, коментира д-р Райкова.
Профилактичните прегледи се правят от личните лекари и се плащат от здравната каса. Според Закона за здравето всеки, който е отказал да отиде на такъв преглед, трябва да плати глоба от 50 до 100 лв. Освен това здравната каса може да го лиши от безплатни медицински услуги за един месец.
Прегледите трябва да продължат най-малко 20 минути. Лекарите са длъжни да направят оценка на психичния статус, ЕКГ, тест за кръвна захар и изследване на урината. На по-възрастните жени се полага и проверка за рак на гърдата. Ако съществува риск от заболяване, джипито е длъжно да изпрати пациентите при специалист.
Идеята на профилактичните прегледи е болестите да се открият в ранен стадий, когато са лечими. Личните лекари не са задължени обаче да издирват пациентите си, за да ги накарат да проверят състоянието си. По думите на д-р Райкова профилактичните прегледи могат да предотвратят усложнения, могат и да определят рисковите групи за различни болести.
Само 31.4 хил. софиянци са сменили личния си лекар през юни 2006 г., показва справка на касата. Това означава, че повечето хора са доволни от докторите си, коментира д-р Райкова. Столичната каса е наложила санкции за 453.99 хил. лв. на лекарите до края на септември. Най-често се нарушават регулативните стандарти от специалистите в диагностико-консултативните центрове.
Повечето от джипитата вече се съобразяват с изискванията. Според д-р Райкова само петима от всички 928 общопрактикуващи лекари за първото тримесечие са надвишили стандартите за прегледи и изследвания на пациентите с повече от 1000 лв. и сега ще се наложи да ги възстановят. На лекарска практика със записани 1.2 хил. пациенти се падат около 180...

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.