zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

От здравна гледна точка учениците не трябва да имат повече от 6 учебни часа на ден15 септември 2006, Агенция Фокус
още новини от агенцията


Министерството на здравеопазването инициира промяна в Закона за степента на образование, общообразователния минимум и учебния план, която цели опазване здравето на децата, съобщи пред журналисти днес министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, информират от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
С промяната се предлага да отпаднат текстовете, според които задължителните учебни часове за една учебна седмица в ІХ до ХІІ клас са 32 учебни часа. Това означава, че в два дни от седмицата учениците от ІХ до ХІІ клас могат да имат по 7 часа дневно. Това е в противоречие със здравните изисквания за оптималното развитие на тази възрастова група.
За опазване здравето на децата, в съответствие с психо-физиологическите особености на детския организъм министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски е категоричен, че от здравна гледна точка учениците не трябва да имат повече от 6 учебни часа на ден. Това е степента на натовареност, която може да се позволи, без да се нарушава здравето, като се даде възможност на учениците за самоподготовка и възстановяване.
Министър Гайдарски не е оттеглял от обнародване Наредба № 24 на МЗ от 5 септември 2006 г. за здравните изисквания при изготвяне и спазване на седмичните разписания на учебните занятия от обнародване. С оглед на изискванията на съществуващия към момента закон в наредбата е прецизиран текстът, като се уточнява, че учебен ден с повече от 6 часа не се допуска за учениците от пети до осми клас.

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    нормативи    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.