zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Съвременните жени понасят по-тежко бременността



Тенденцията е особено силна при бъдещите майки над 30-те.

1 септември 2006, здраве.bg

Днешната жена понася бременността по-трудно, отколкото жените преди 50 или 100 години, твърди изследване, финансирано от благотворителната организация Томи (Tommy Foundation) .
Според резултатите от него съвременната жена, особено тази която е бременна за пръв път, понася бременността много по-тежко от жените от предишните поколения и в края на 9-те месеца е в състояние на почти пълно нервно изтощение.
Главна причина за това, смятат специалистите, е все по-широкото участие на жените в обществения живот и желанието им да правят кариера. В следствие на това все повече жени не знаят достатъчно за бременността и майчинството, за най-малкия проблем търсят медицинска помощ и не могат да се справят с усещането, че не контролират положението си.
Данните от изследването гласят, че всяка пета жена днес се самоопределя като “не готова да забременее”, 2/3 от запитаните вече родили жени твърдят, че 9-те месеца на бременността са били неочаквано тежки за тях, а половината от тях смятат, че не са били в състояние да се справят с бременността без чужда помощ.
В миналото бременността и грижата за децата се е приемала от представителките на нежния пол като съвсем нормална част от живота им, смятат експертите от фондацията, докато днес много жени имат съвсем различни приоритети и продължаването на поколението не е един от тях.
Неопитността на родителите и нежеланието им сами да се грижат за децата си е довела според изчисленията до многократно увеличение в търсенето на бавачки, които да отменят родителите в грижата за децата.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    9 месеца    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.