zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Съвременните жени понасят по-тежко бременносттаТенденцията е особено силна при бъдещите майки над 30-те.

1 септември 2006, здраве.bg

Днешната жена понася бременността по-трудно, отколкото жените преди 50 или 100 години, твърди изследване, финансирано от благотворителната организация Томи (Tommy Foundation) .
Според резултатите от него съвременната жена, особено тази която е бременна за пръв път, понася бременността много по-тежко от жените от предишните поколения и в края на 9-те месеца е в състояние на почти пълно нервно изтощение.
Главна причина за това, смятат специалистите, е все по-широкото участие на жените в обществения живот и желанието им да правят кариера. В следствие на това все повече жени не знаят достатъчно за бременността и майчинството, за най-малкия проблем търсят медицинска помощ и не могат да се справят с усещането, че не контролират положението си.
Данните от изследването гласят, че всяка пета жена днес се самоопределя като “не готова да забременее”, 2/3 от запитаните вече родили жени твърдят, че 9-те месеца на бременността са били неочаквано тежки за тях, а половината от тях смятат, че не са били в състояние да се справят с бременността без чужда помощ.
В миналото бременността и грижата за децата се е приемала от представителките на нежния пол като съвсем нормална част от живота им, смятат експертите от фондацията, докато днес много жени имат съвсем различни приоритети и продължаването на поколението не е един от тях.
Неопитността на родителите и нежеланието им сами да се грижат за децата си е довела според изчисленията до многократно увеличение в търсенето на бавачки, които да отменят родителите в грижата за децата.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    9 месеца    
 

more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.