zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Каквато храна ядете, такова е и здравето виКаквато храна ядете, такова е и здравето ви

Някои конкретни факти са още спорни, но като цяло правилото е несъмнено вярно.

здраве.bg

Здравето може да се определи според продуктите, които употребяваме в храната си, твърди съвременната диетология. Дори старата поговорка гласи в същия дух: “Кажи ми какво ядеш, да ти кажа какво е здравето ти”. Ето няколко примера за това как храната влияе върху нашето здравословно състояние:

Зеленият чай
Японски учени скоро завършиха проучване, според чиито резултати зеленият чай намалява вероятността от поява на рак. Неговото действие срещу раковите образувания най-вероятно е свързано със съдържащите се в него специфични антиоксиданти. Специалистите препоръчват на ден да изпиваме не по-малко от 2-3 чаши зелен чай.

Червеното вино
В някои страни като САЩ и Канада лекарите-кардиолози вече препоръчват на своите пациенти да пият червено вино, защото то помага при различни сърдечно-съдови заболявания или предпазва от тяхната поява. Все още е трудно да се каже, че изследванията в тази посока са достатъчни и резултатите от тях - еднозначни, но няма съмнение, че червеното вино съдържа богат комплекс от антиоксиданти. Затова и диетолозите препоръчват да се предпочита сока от грозде – той съдържа същите вещества, но не е вреден, тъй като не съдържа алкохол.

Шоколадът
Тук мненията са все още най-различни, но има редица нови изследвания, които показват ползата от шоколада – най-вече тъмният. Финландски учени твърдят, че децата се раждат по-здрави и растат по-спокойни, ако по време на бременността майката яде шоколад. Британски учени пък наскоро заключиха, че в някои случаи шоколадът е по-ефективен при кашлица, отколкото традиционните средства.
Това, което е сигурно е, че компонентите, получени от какаото, нямат нито един от страничните ефекти, свързани с обичайните лекарства за продължителна кашлица, което, разбира се, не прави шоколадът универсално лекарство.

Доматите
Най-новото изследване, проведено от учените от Харвардския университет показва, че доматите са изключително полезна храна за профилактика на редица сериозни и опасни заболявания....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 

more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.