zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

90% от лекарствата за новородени не преминават съответните клинични изпитания



Становището е на комисия от Европейския съюз.

26 юни 2006, здраве.bg

Според данните от експертите, 90% от лекарствата за новородените и 50% от лекарствата, прилагани за лечението на по-големи деца, не преминават клинични изпитания в соответните възрастови групи. Това официално заявиха представители на Палатата на Лордовете на подкомисията на ЕС по социалните въпроси и работи на потребителите (House of Lords EU Sub-Committee on Social and Consumer Affairs), цитирани от Би Би Си.
Клиничните изпитания на детските лекарства по принцип са свързани с много проблеми - етични, технологични и финансови. Много компании не желаят да харчат огромни средства за такива сложни и продължителни изследвания, каквито се провеждат отделно за всяка детска възрастова група.
За да се разреши този проблем, в европейската Агенция за регулиране на медицинските препарати (Medicine and Healthcare Products Regulatory Agency) е създадена специална работна група за оценка на детските лекарствени средства.
Ибупрофенът е един от първите препарати, преминали през внимателна проверка. Той е в основата на популярни обезболяващи и антипиретични (понижаващи температурата) препарати за деца. Зад проведеното изследване на ибупрофена стои самият Международен Фонд Ибупрофен (International Ibuprofen Foundation), активен привърженик на бързото решаване на проблема за безопасността на детските лекарства.
За щастие нито едно дете от съответните възрастови групи не е пострадало. Лекарите се надяват в близко бъдеще да бъдат клинично изпитани и други разпространени средства като метамизола (аналгин), парацетамол и ацетилсалицилова киселина (аспирин).

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    изследвания    деца    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.