zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Раждането на момче увеличава риска от последващ спонтанен аборт



здраве.bg

Жените, родили момчета след своята първа бременност, страдат по-често от аборти при следваща, отколкото жените, родили момичета. Това съобщават в своя доклад учените от Университета в Копенхаген (University of Copenhagen) на конференцията на Европейското общество по ембриология и репродукция на човека в Прага.

В тяхното изследване са участвали 305 жени, чиято първа бременност е завършила успешно с раждане, а следващите 3 бременности - с аборти. 184 от жените (60%) са имали синове, докато в популацията като цяло се раждат 51% момчета, отбелязват изследователите.

Резултатите се тълкуват като доказателство, че при жените, чието първо дете е момче, вероятността от износване на второто дете е с 63% по-ниска, отколкото при майките на момичета. Това съотношение според събраната информация не се променя дори след провеждане на лечение.

Според учените, мъжките гени могат да провокират у някои жени имунни реакции, които възпрепятстват износването на следващото дете. Ръководителят на изследването, доктор Хенриета Нилсен (Henrietta Nielsen) твърди, че “22 години след раждането на момче в кръвта на майката може да се открият имунни клетки, насочени срещу клетките, бележещи мъжкото начало”.

Пример за това явление е присаждането на костен мозък на мъже от жени - майки на момчета. Тези случаи, като правило завършват с отхвърляне на трансплантата, подчертават учените.

Според Нилсен, имунната реакция, насочена срещи плода от мъжки пол, постепенно нараства и започва да се разпространява и върху момичетата. Резултат от това са постоянните аборти и неспособността да се роди дете при жените над определена възраст, които вече са майки.

Според статистиката, това се наблюдава при 1% от жените, а при 1/3 от тях абортите са развиват след раждането на първото дете.
Дефекти в имунната система, свързани с бременността, за щастие, се срещат рядко. Повечето жени раждат момчета...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
9 месеца    изследвания    секс и здраве    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.