zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Алкохолът по време на бременност обърква биологичния часовник на плодаДори малките количества са вредни за бъдещото дете.

1 юни 2006, здраве.bg

Употребата на алкохол от бременните може да доведе до увреждане на биологичния часовник на плода и нарушаване на неговия циркаден ритъм, а това може да стане причина за различни последващи разстройства в поведението.
Наблюденията, проведени от специалисти в Университета на Калифорния в Сан Диего (University of California, San
Diego
), показват, че плодът, ако бъде подложен на пренатално въздействие на алкохол, обърква нормалния си денонощен ритъм средно с 6 часа.
Д-р Дженифър Томас (Jennifer Thomas), ръководител на изследването, твърди, че нарушения в циркадните ритми при децата могат да настъпят и в случаите, когато дозата алкохол е по-ниска от прага, който води до формирането на алкохолен синдром на плода.
Особено вреден, според учените, е алкохолът в третия триместър, когато се извършва бързото формиране на кората и висшите центрове на главния мозък.
Специалистите подчертават, че майките на много деца със синдром на хиперактивност и липса на внимание най-вероятно са злоупотребявали с алкохол по време на бременността.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    9 месеца    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.