zdrave.bg
Кашлица
»причини
причиниЗа появата на кашлица може да има много причини. Лекарите я класифицират в две категории – остра и хронична кашлица. Като остра се определя тази, която отшумява за по-малко от 3 седмици. Съответно хроничната се проявява за по-дълъг период от време.

Острата кашлица може да е инфекциозна (причинена от инфекция) или да е възникнала по неинфекциозни причини.

• Инфекциозните причини за острата кашлица включват вирусна инфекция на горните дихателни пътища (обикновената настинка), синусова инфекция, остър бронхит, пневмония и магарешка кашлица.

• Неинфекциозните причини за острата кашлица включват внезапните избухвания на хронични състояния като хроничен бронхит, емфизема, астма и алергии.

Причините за появата на хронична кашлица могат да бъдат разбрани най-добре ако се открие какво конкретно я е породило - дразнители от околната среда, състояния вътре в белите дробове, състояния на дихателните пътища, които пренасят въздуха от белите дробове навън, състояния в гърдите, но извън белите дробове, и храносмилателни причини.

• Всяко вещество от околната среда, което раздразва дихателните пътища или белите дробове, е в състояние да предизвика хронична кашлица при продължително излагане. Цигареният дим е най-честият причинител на хроничната кашлица. Други фактори са прахът, полените, пърхотът на домашните любимци, индустриалните химикали и замърсявания, както и ниската влажност на въздуха.

• Вътре в белите дробове, и често срещаните, и редките състояния предизвикват хронична кашлица. Сред често срещаните белодробни състояния са астмата, емфиземът и хроничният бронхит. По-редките състояния, които могат да предизвикат кашлица, са рак, саркоидоза, заболяване на белодробната тъкан и конгестивна сърдечна недостатъчност с хронично натрупване на течности в белите дробове.

• Дихателните пътища, които свързват белите дробове с външната среда, са известни под наименованието горен респираторен тракт. Хроничните синусови инфекции, заболяванията на вътрешното...следва: симптоми

 
изпишете търсеното на латиница
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.