zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Синдромът на големия град – едно ново заболяване



То е характерно само за западните общества и най-вече за тези в период на преход.

15 май 2006, здраве.bg

Синдромът на големия град на практика е характерен за всеки, който живее в него, смятат специалистите. Според статистиката 95% от гражданите живеят в големите градове. Техните предци обаче всъщност са водели съвсем различен начин на живот – често те са били жители на селата, където с векове начинът на живот е бил съвсем различен.
Селският бит е бил прост и хармоничен: ставаш с изгрева, работиш, постоянно се намираш в движение на чист въздух, виждаш резултатите на своя труд.
Краят на цялата тази идилия започва с изобретяването на електричеството. Изкуственото осветление нарушава естествения начин на живот - вече може да се работи на няколко смени, а много хора започват да работят през нощта. Работата на смени несъмнено позволява да се ускори индустриализацията - градовете нарастват с невиждани преди това темпове.
С течение на времето все повече хора се превръщат в социални единици, част от нещо много по-голямо, което отделната личност рядко може да възприеме в неговата цялост.
Като резултат от този начин живот се повяват и нови заболявания, най-разпространените от които безспорно са хроничната умора, агресивността, депресията и чувството за самота.

Информационното претоварване
1. Визуалната преса - това е изобилието от реклама, знаци или просто натрапчиви детайли, привличащи вниманието. Човек рядко се чувства в безопасност дори когато си е у дома - еднотипните многоетажни жилища са вредни за човешката психика, смятат специалистите. Според тях постоянното повтаряне на еднакви геометрични елементи (главно в квадратно-правоъгълна форма, които не се срещат в природата в чист вид) започват бързо да измъчват психиката. Като последствие на всичко това се появява и синдромът на хроничната умора, а изобилието от визуална информация често предизвиква и агресивност.
2. Аудиалната преса - дългочаканата тишина, времето от 2 часа през нощта до изгрев слънце. Ако, разбира се, ни провърви и не се включи чужда сигнализация и сме случили на тихи съседи. Някои източници...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.