zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Момче или момиче?Момче или момиче?

Медицината вече е в състояние да определя пола, но възникват все повече етични въпроси.

здраве.bg

В Института по генетика и изкуствено оплождане във Вирджиния завършват клиничните изпитания на метода за контрол над пола на бъдещото дете MicroSort. Чрез реклама по радиото, вестниците и списанията под мотото ”Искате ли да изберете пола на вашето бъдещо дете?” клиниката е набрала стотици доброволци и вече са родени повече от 400 бебета.

Много съпружески двойки прибягват към по-стария технологичен метод за сортиране на спермата подобно на метода на Ериксон, който е предлаган в повече от 20 клиники в САЩ. Днес най-провокационен е методът PGD - много клиники предлагат тази процедура като допълнителна възможност за двойките, които са преминали през някакво лечение, а само малка част от тях предлагат този метод на здравите двойки.

Възможността да се избере пола на бъдещото дете се струва на много двойки привлекателна и много благодарни семейства буквално прославят прогреса, но възникват и редица етични въпроси за това, дали науката не прекрачва през граница, която не трябва да се преминава. Дори сред специалистите няма единно мнение за това, допустимо ли е да се контролира полът на бъдещото дете.

Ако съпрузите могат да си поръчват момче или момиче, каква ще бъде следващата стъпка на съвременната репродуктивна медицина, питат по-консервативно настроените Цветът на очите? Ръстът? Интелектът? Изборът на пол няма ли да се превърне в нова форма на дискриминация по признак на пола?

За разлика от САЩ, в повечето европейски страни изборът на пола вече е забранен.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    нормативи    9 месеца    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.