zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Колагенът е основен фактор за добро здраве, а не козметична добавка



Колагенът е основен фактор за добро здраве, а не козметична добавка

Колагенът е основен градивен елемент на всяка съединителна тъкан. (фото: sciencephoto)

65% от протенините в тялото ни са колаген, а в кожата той достига до 95%.

15 април 2014, здраве.bg

... колаген – чрез външен прием – води до съответно натрупване в невралгичните зони. Затова днес се приема като напълно вярно твърдението, че намаляването на колаген е предотвратим процес, т.е. чрез прием на подходящ препарат ставите в определена степен са възстановими. А обездвижването или намалената способност ставите да се огъват и носят напрежението на движещото се тяло е сред най-застрашаващите нормалния начин на живот процеси.

Колагенът и здравето на кожата

95% от протеините в кожата са именно колаген. Всяко нарушаване в целостта на кожата – например порязване – води до увеличено производство на колаген, който се насочва към проблемната зона и ускорява зарастването. Затова и специалистите определят колагена като един от ключовите елементи в регенерирането (възстановяването) на кожните тъкани (и не само на тях!).

Когато колагенът в кожата е недостатъчен или неговата структура е нарушена, външният вид на самата кожа видимо се променя – тя става тънка, суха, податлива на травми, появяват се бръчки.

Както и в случая със ставите и другите хрущяли, допълнителното приемане на колаген в значителна степен ще подобри състоянието, а като външен ефект кожата ще стане по-гладка и изпъната – бръчките ще избледнеят. Подобен е ефектът на увеличеното количество колаген и по отношение на косата и ноктите.

Антиейджинг ефект на колагена

Погледната в детайли, кожата има линейна структура в комбинация с вещества, на които се дължи нейната еластичност и цвят.

Промените във вида на кожата ни са неминуеми с напредване на възрастта. Други фактори, които са от значение, са някои заболявания и механичните увреди по кожата (включително тези, причинени от слънчево изгаряне).

Прекомерното излагане на слънце или изкуствения тен, придобиван в солариумите, ускоряват процеса на стареене на кожните клетки. В такива случаи най-логично изглежда третирането на кожата с продукти, съдържащи колаген – кремове, инжекции, лазерна терапия. Практиката обаче показва, че такъв...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.