zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Колагенът е основен фактор за добро здраве, а не козметична добавкаКолагенът е основен фактор за добро здраве, а не козметична добавка

Колагенът е основен градивен елемент на всяка съединителна тъкан. (фото: sciencephoto)

65% от протенините в тялото ни са колаген, а в кожата той достига до 95%.

15 април 2014, здраве.bg

Колагенът, по една или друга причина ни е познат най-вече от козметиката. Но ако смятаме, че той има само козметичен ефект върху нас, ще е напълно погрешно. Всъщност колагенът е най-основният протеин (белтък) в човешкото тяло. Той е ключова съставка на всички съединителни тъкани, осигурява инфраструктурата на мускулно-скелетната система и е основен градивен елемент на кожата.

Около 65% от общото количество протеини в организма ни са именно колаген, като в кожата неговото количество достига до 95% (именно той е основна причина тя да бъде здрава, подхранена и еластична).

Достатъчното количество колаген е основна предпоставка за здрави кости, стави, коса, кожа, нокти и т.н.

Колагенът и здравето на костите

Костите са също толкова жива и променяща се тъкан колкото и всички останали в тялото. Някъде около 30-годишна възраст човешките кости започват да губят част от основните си съставки по-бързо, отколкото могат да си ги набавят. Заради промени в хормоналните нива (и при двата пола!) и други, свързани с напредването на възрастта фактори, нивото на колаген в костите също намалява. При това този процес е прогресивен и непрекъснат. Като резултат един организъм на 50-60 години почти не произвежда колаген.

Намаляването на т.нар. костна плътност е основна предпоставка за развитието на остеопороза – костите стават крехки и чупливи. При жените тази опасност се засилва и от намаляването в нивото на естрогена в периода на менопаузата.

Колагенът и здравето на ставите

Всички хрущяли също са съставени основно от колаген. Т.е. той е градивен елемент не само на всички стави, но също и на носа, очите и др.

В ставите колагенът е причина за тяхната еластичност, а също така предотвратява опирането на костите една в друга и триенето между тях. С напредването на възрастта количеството колаген в ставите намалява и това става причина за развитието на различни видове артрити.

Добрата новина в случая е, че, според най-новите изследвания, увеличаването на количеството...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    
 

more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.