zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Опасен ли е глутенът?



Опасен ли е глутенът?

Залитането по храни без глутен и дори козметика без глутен има рядко своите основания. Кога?.

8 ноември 2013, здраве.bg

... на храни, съдържащи глутен, следва да е много внимателно, като се следи за евентуална реакция. Ако се появят петна по кожата, диария, запек, подуване на корема, трябва да се потърси лекарско мнение за причините. Възможно е да се наложат няколко изследвания. Едва след това лекарят може да определи трябва ли да се спрат храните с глутен.

Мит №2: отказът от глутен помага за отслабване

Добилата популярност безглутенова диета е разпространена толкова много благодарение най-вече на модата по нея в Холивуд. Включително Опра Уинфри през 2008 г. е правила специално предаване за „чудесата на триседмичната очистваща диета” и е описала как самата тя се е отказала от всичко, което съдържа глутен и кофеин, както и от месото и захарта. През 2011 г. пък Новак Джокович обяснява своите големи успехи не само с упоритите тренировки, но и с безглутеновата диета. Наистина – той признава, че това му се е наложило, защото е било установено, че има непоносимост към глутена. Но това уточнение никога не се споменава от привържениците на безглутеновата диета за отслабване.

Продуктите, съдържащи пшеница или друга зърнена култура, разбира се, трудно могат да бъдат причислени към диетичните и те трябва да се ядат умерено – ясно е, че тестените храни предразполагат към пълнеене. Но вреда от тях има само при страдащите или предразположените към цьолиакия. При останалите хора такива негативни последици не се наблюдават.

И все пак, ако някой хвали безглутеновата диета и твърди, че е отслабнал благодарение на нея, сигурно послъгва. Всъщност такава диета предполага отказ от храни като сандвичи, колбаси, сладкарски изделия и др. под.

На практика глутен днес се добавя в много храни, които по принцип не го съдържат – за подобряване на вкуса и външния вид (например киселото мляко става по-хомогенно, а колбасите – по-твърди. Затова, отказвайки глутена, ние всъщност премахваме от диетата си повечето храни, от които лесно се пълнее,...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.