zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Опасен ли е глутенът?



Опасен ли е глутенът?

Залитането по храни без глутен и дори козметика без глутен има рядко своите основания. Кога?.

8 ноември 2013, здраве.bg

... – колко много е напреднала диагностиката за същия период. Ако преди половин век установяването на цьолиакията е било много сложно, то днес съвсем не е така. Това е обяснението за още много други състояния и заболявания, които статистически бележат голям ръст.

Освен това днес е известно, че глутенът може да провокира и някои други здравословни проблеми – например алергия. Учените са направили още изводът, че съществува и т.нар. потенциална цьолиакия, т.е. тестът е с положителен резултат, но на практика изменения в тънкото черво няма.

Проблемът, наречен чувствителност към глутен, следва да е отделен. Специалистите са забелязали, че при някои хора, след като ядат храни, съдържащи глутен, може да се проявят симптоми като подут корем, диария, болки в корема, или други извън червата: главоболие, промени в настроението, хронична умора, крампи в мускулите, загуба на тегло. Но проявите могат да са и други. Затова, за да сте сигурни дали имате непоносимост към глутен, трябва да се подложите на съответните изследвания и да се консултирате с лекар.

Да изключвате сами храните с глутен от диетата си – просто така, за профилактика – е опасно, защото може да провокира други заболявания, свързани с очертаващия се недостиг на важни витамини и минерали. Нещо повече – при чувствителност към глутен често не се налага да го изключваме от диетата си, а просто да ограничим употребата му.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.