zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Тестостеронът ни прави по-честни



Тестостеронът ни прави по-честни

тестостеронът може и да се е превърнал в символ на мъжкото начало, но явно хормонът има и други функции в тялото ни, вкл. у жените.

Хормонът, оказва се, не само подтиква към по-ясно изразено сексуално желание, но и засилва реалната ни самооценка и достойнство.

15 януари 2013, здраве.bg

... поведението на всички участници в експеримента – те играели на зарове в индивидуални кабини. Колкото по-висок бил резултатът им, толкова по-голяма сума пари получавали като награда. Самите експерименти били с такава концепция, че участниците можели да лъжат за резултата от заровете. Поради това, че се намирали в отделни кабини, никой не знаел дали записват истинските си резултати в компютъра или лъжат и записват по-високи, за да получат повече пари.

Учените обаче можели да определят на по-късен етап дали участниците са мамели или не. Статистически вероятността да се падне който и да е зар е една и съща. Затова, ако високите резултати преобладавали, това служело като ясна индикация, че изследваният субект е лъгал.

Резултатите от групата, получила тестостерон, били сравнени с тези на плацебо групата. Оказало се, че участниците с по-високо ниво на тестостерона са лъгали по-рядко в сравнение с другите. „Този резултат напълно противоречи на общоприетото схващане, че тестостеронът води до антисоциално поведение. Вероятно с повишаването на хормона са се повишили и чувството за гордост и необходимостта за изграждане на позитивен образ за себе си. Няколко евро явно не са достатъчен стимул да бъде компрометирано чувството за самооценка и достойнство”, коментират учените.

Много сериозни табута са свързани с феномена на лъжата. „Например осмата Божа заповед сред християните забранява лъжата, но последната все още играе огромна роля както в света на бизнеса, така и в личния живот на хората”, подчертава проф. Фолк. „Този тип поведение и икономическите му последствия често се изследват, но има много малко проучвания върху биологичните причини за лъжата. В това отношение текущото изследване представлява голяма крачка напред”.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.