zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Тестостеронът ни прави по-честниТестостеронът ни прави по-честни

тестостеронът може и да се е превърнал в символ на мъжкото начало, но явно хормонът има и други функции в тялото ни, вкл. у жените.

Хормонът, оказва се, не само подтиква към по-ясно изразено сексуално желание, но и засилва реалната ни самооценка и достойнство.

15 януари 2013, здраве.bg

Тестостеронът най-често се определя като мъжкия хормон, отговорен за агресивното поведение. Но, оказва се, това не е напълно вярно или поне не е цялата истина. Екипът изследователи на проф. д-р Армин Фолк, икономист от университета в Бон, Германия, демонстрираха как този полов хормон изненадващо помага за доброто ни социално поведение. В разиграните от учените ситуации изследваните лица, получили предварително доза тестостерон. Резултатите показали, че те лъжели по-рядко в сравнение с другата група хора, които получили плацебо. Резултатите от изследването са публикувани в международното онлайн списание PLoS ONE.

Тестостеронът, поне според това, което до момента знаем за него, отговаря за типично мъжки характеристики на поведение – стимулира сексуалното желание, повишава либидото и подпомага изграждането на мускулите. У жените този хормон също присъства, но в далеч по-малки количества.

Недостатък на повечето предишни изследвания е, че анализират връзката между нивото на тестостерона с проявяваното от хората поведение. Този подход наистина осигурява статистически данни, но не и насока за разгадаването на причините за съответното поведение. Истината е, очевидно, че тестостеронът не само влияе на поведението, но и поведението влияе върху нивото на тестостерон в организма.

Поради тази причина учените от екипа на д-р Фолк и д-р Вибрал търсели експериментален подход, който да позволи извличането на информация и за причината, и за ефекта на изследвания феномен. За поведенческия експеримент били избрани 91 здрави мъже, на половината от които бил прилаган тестостерон, нанасян върху кожата под формата на гел.

На следващия ден ендокринолозите от университетската болница на Бон проверили дали нивата на тестостерона в кръвта наистина са по-високи при тези изследвани лица в сравнение с другата половина от групата които били третирани с плацебо гел, но нито те, нито самите учени знаели кой е получил тестостерон и кой – не.

След това били проведени наблюдения върху...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.