zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За здрава коса: храни срещу косопада



За здрава коса: храни срещу косопада

Някои храни подпомагат растежа на косата и намаляват косопада.

здраве.bg

... на тестостерона в тялото.

Плодове

Плодовете съдържат изобилие от витамините А, В и С, както и минерали, които са отлично средство против косопад, а едновременно правят косата блестяща и силна. За да подпомогнем растежа и цялостната й жизненост, е добре да ядем много плодове - например пъпеши, дини, грозде, ананас, банани, червени боровинки, киви, гуава, домати и други.

Зелени листни зеленчуци

Добре е да включим към всекидневната си диета и зелените листни зеленчуци. Пълни с фибри, фолиева киселина, витамин С, желязо, цинк и калий, тези зеленчуци допринасят за здравето и блясъка на косата и кожата. Нека се опитаме във всяко ястие през деня да включим по един зелен зеленчук като броколи, грах, зеле, целина, аспержи.

Ядки

Ядките са пълни с минерали, полезни за растежа на косата. Те съдържат селен, магнезий, витамин В, желязо, цинк и омега-3 мастни киселини. Ако ядем по шепа бадеми, орехи или стафиди всеки ден, без съмнение ще намалим косопада, като едновременно ще ускорим процеса на растеж на косата.

Соя

Соята и соевите продукти съдържат много протеини, важни мастни киселини, изофлавони, витамини и диетични фибри.

Мляко и млечни продукти

Когато се консумират редовно, млякото и млечните продукти стимулират растежа на косата и забавят косопада. Млякото е богато на витамини, минерали, калций и протеини и подобрява цялостния вид на косата.

Яйца

Яйцата съдържат около 13-25 микрограма биотин, който е водноразтворим витамин, който метаболизира мазнините, протеините и сложните въглехидрати. Биотинът помага за укрепването на косата и фоликулите й.

Гъби

Гъбите са богат източник на цинк, който е важен за растежа на косата и за задържането на влагата в нея, а това я предпазва от накъсване и окапване.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.