zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За здрава коса: храни срещу косопада



За здрава коса: храни срещу косопада

Някои храни подпомагат растежа на косата и намаляват косопада.

здраве.bg

Косопадът е проблем на много хора. Не само по-възрастните, но и много от по-младите се оплакват от постоянно капене на косата си, за което сякаш няма ясна причина. Често обвиняваме за този проблем променящия се климат, некачествените шампоани, твърдата вода, а, ако не намерим какво друго – гените.

Но това, което често забравяме, е, че нездравословната диета също кара косата ни да загуби блясъка си и да стане по-слаба, което неминуемо води до косопад. В наши дни почти всички се тъпчем с нездравословни и направо вредни храни, които съдържат всичко друго, но не и полезни хранителни вещества – витамини и минерали.

За да имаме бляскава и най-важното здрава коса, трябва да се придържаме към по-здравословна диета, включваща храни и продукти с полезни за растежа на косата свойства.

Нека видим кои са част от най-популярните храни, които ще ни помогнат да спрем косопада и да се радваме на здрава и гъста коса.

Морски дарове

Морските дарове, най-вече рибата тон и скаридите, са най-отгоре в списъка с храни, които подпомагат растежа на косата. Богати на цинк, морските дарове помагат за удължаването и заздравяването на косъма и фоликулите, което от своя страна води до растеж на косата.

Кълнове

Суровите бобови кълнове са богати на силиций, минералът, използван от тялото ни за абсорбиране на други минерали и витамини. Добре известно е, че витамините осигуряват подхранване на косата и й помагат да расте здрава. Препоръчително е да консумираме кълновете сурови, вместо готвени, защото при термичната обработка те губят част от съдържанието си на силиций.

Бобови култури

Фасулът, лещата и другите бобови култури стимулират растежа на косата, защото са богати на протеини. Косата е съставена от кератин - вид протеин. Затова е напълно логично, че консумацията на богати на протеини храни подхранва косата. Бобовите култури са чудесен заместител на високопротеиновите храни като телешкото и свинското месо, за които се смята, че повишават нивата...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.