zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Менопаузата и проблемите със съня



Менопаузата и проблемите със съня

Какви проблеми със съня може да се появят по време на менопаузата и трябва ли да се притесняваме.

здраве.bg

Възможно ли е менопаузата да е причината за проблемите ни със съня? Един от най-често срещаните симптоми на менопаузата е безсънието, но има и други симптоми, свързани със съня, които жените преживяват в този етап от живота си. Независимо дали става въпрос за безсъние или чувство за умора, най-често срещаните видове проблеми със съня се дължат на недостиг на хормони.

Когато жената навлезе в менопаузата, това се дължи на спрялото производство на естроген в тялото. Това обикновено се случва, когато спира или рязко се променя овулацията. Независимо дали поради естествените причини, свързани с възрастта, или поради медицински причини, когато тялото спре да произвежда естроген, един от страничните ефекти са проблемите със съня.

И все пак не всички жени могат да се подложат на терапия с хормони. Може да не е безопасно, или да има други причини, поради които лекарите ни съветвам да не започваме хормонална терапия. В такъв случай има и други варианти. Някои натурални хранителни добавки ще ни помогнат да облекчим някои от симптомите на менопаузата и ще подействат, ако имаме проблеми със съня. Ако страдаме от безсъние поради горещите вълни или нощното изпотяване, приемането на добавка, която да ограничи тези два симптома, ще подобри и съня ни.

Първата стъпка, която трябва да предприемем, е да определим на какво се дължат проблемите със съня. Важно е да знаем, че менопаузата не е болест. Това е и причината, поради която лекарите предпочитат да я третират с добавки, а не с лекарства – менопаузата, за разлика от заболяванията, е естествено събитие, през което всички жени преминават в живота си. Докато някои жени възприемат менопаузата като болест, лекарите се опитват да изкоренят този начин на мислене и да ни накарат да разберем, че това е естествен етап, също като бременността и овулацията.

Вярно е, че проблемите със съня, независимо дали става дума за безсъние или хронична умора, могат да създадат дискомфорт. Повечето жени обикновено спират да преживяват...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.