zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нова, „деликатна” терапия на рак на гърдата спасява повече жениНова, „деликатна” терапия на рак на гърдата спасява повече жени

22 октомври 2012, здраве.bg

Все повече лекари стават привърженици на стратегията „малкото е повече” по отношение на методите за терапия на рак на гърдата. Химиотерапията, лъчетерапията и инвазивната хирургия остават на заден план на фона на по-малко агресивни подходи, които обаче демонстрират все по-добри статистически показатели по отношение на лечението.

Онколозите, които проправят пътя на тези нови терапии, са от Сиатълския съюз за борба с рака (SCCA). Базирайки своя иновативен подход върху най-новите данни, те нерядко пренебрегват химиотерапията за сметка на по-малко токсичната алтернатива, наречена таргетирана лекарствена терапия. Очаква се, че до 50% от жените, болни от рак на гърдата, ще имат полза от новия подход.

Химиотерапията вече се избягва и при жените с т.нар. „троен негативен” рак на гърдата, който не реагира на хормонални терапии. Вместо това учените от SCCA използват по-леките лекарства PARP инхибитори. Тези медикаменти могат да се използват и при жени с късно диагностициран рак на гърдата, за които химиотерапията досега е била единствената опция.

Силната доза радиация също остава в миналото, защото в използваните от лекарите от Сиатъл методи тя вече е изместена от нова техника, известна като ускорена частична ирадиация на гърдата. Тя се предлага на жените, които са претърпели повторна лумпектомия.

Консервативната хирургия все пак има своето място сред новите методи за лечение. Вместо пълното отстраняване на гърдата и лимфните възли, хирургичните процедури, предлагани от сиатълските лекари, отстраняват възможно най-малко лимфни възли и запазват зърната.

Стандартната мамография е заместена от ултразвук, особено за жените на възраст под 40 години. При други ядрено-магнитният резонанс се предпочита през мамограмата, която излага жените на висока доза радиация.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
aлтернативи    
 

more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.