zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да си приготвим сами комплект за първа помощ



Да си приготвим сами комплект за първа помощ

Автоаптечката трябва да съдържа повече неща отколкото тази у дома.

Какво трябва да съдържат аптечките за първа помощ у дома и в колата и защо не бива да разчитаме само на готовите комплекти.

15 октомври 2012, здраве.bg

От всяка аптека можем да си купим комплект за спешна помощ. В него обаче ще се съдържа това, което е задължително, но едва ли всичко, което може да ни е нужно. Ето защо е най-добре да приготвим (или поне да допълним) комплектите за спешна помощ, които държим у дома и в колата, за да сме винаги готови за кризисна ситуация.

Спешни и важни телефонни номера

• Приложение: Важна информация, която ще е винаги под ръка и ще спести време при спешен случай.

На лист хартия е добре да запишем имената и номерата на личния си лекар, педиатъра (за децата) и, ако имаме такава, за предпочитаната болница. Добре е да включим и данни за кръвната група (и резус фактора), списък с алергиите и редовно приеманите медикаменти.

Бинтове и пластири с различни размери

• Приложение: Предпазват порязванията, изгарянията, пришките и одраскванията; поддържат ставите при контузии и разтягания.

Освен кутия пластири в различни размери, е добре да си вземем и лейкопласт тип пеперуда, който помага за затварянето на дълбоки порязвания, докато стигнем до лекаря за шевове. За големи или необичайно оформени рани трябва да се запасим и с марли с размер 10х10 см, ножици и връв или хартиено тиксо за застопоряване на марлите. Добре е да предвидим и ластичен бинт, който би могъл да е от полза при навяхване на глезен или китка.

Мехлем с антибиотик

• Приложение: Ограничава риска от инфекции и пречи на марлите и пластирите да залепват за зарастващата рана.

Комбинираните мехлеми с антибиотик (най-често с неомицин, полимиксин В сулфат и цинк бацитрацин) са подходящи за повечето хора, но в някои случаи може да се проявят кожни реакции (основно срещу неомицина). Ако случаят е такъв, най-добре да се запасим с мехлем, който съдържа само бацитрацин.

Антисептични кърпички

• Приложение: Ограничават риска от инфекции.

Няма нужда от специални спрейове и разтвори за почистване на рани у дома. В краен случай и силната струя студена вода също върши работа, поне като...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    първа помощ    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.