zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да си приготвим сами комплект за първа помощДа си приготвим сами комплект за първа помощ

Автоаптечката трябва да съдържа повече неща отколкото тази у дома.

Какво трябва да съдържат аптечките за първа помощ у дома и в колата и защо не бива да разчитаме само на готовите комплекти.

15 октомври 2012, здраве.bg

От всяка аптека можем да си купим комплект за спешна помощ. В него обаче ще се съдържа това, което е задължително, но едва ли всичко, което може да ни е нужно. Ето защо е най-добре да приготвим (или поне да допълним) комплектите за спешна помощ, които държим у дома и в колата, за да сме винаги готови за кризисна ситуация.

Спешни и важни телефонни номера

• Приложение: Важна информация, която ще е винаги под ръка и ще спести време при спешен случай.

На лист хартия е добре да запишем имената и номерата на личния си лекар, педиатъра (за децата) и, ако имаме такава, за предпочитаната болница. Добре е да включим и данни за кръвната група (и резус фактора), списък с алергиите и редовно приеманите медикаменти.

Бинтове и пластири с различни размери

• Приложение: Предпазват порязванията, изгарянията, пришките и одраскванията; поддържат ставите при контузии и разтягания.

Освен кутия пластири в различни размери, е добре да си вземем и лейкопласт тип пеперуда, който помага за затварянето на дълбоки порязвания, докато стигнем до лекаря за шевове. За големи или необичайно оформени рани трябва да се запасим и с марли с размер 10х10 см, ножици и връв или хартиено тиксо за застопоряване на марлите. Добре е да предвидим и ластичен бинт, който би могъл да е от полза при навяхване на глезен или китка.

Мехлем с антибиотик

• Приложение: Ограничава риска от инфекции и пречи на марлите и пластирите да залепват за зарастващата рана.

Комбинираните мехлеми с антибиотик (най-често с неомицин, полимиксин В сулфат и цинк бацитрацин) са подходящи за повечето хора, но в някои случаи може да се проявят кожни реакции (основно срещу неомицина). Ако случаят е такъв, най-добре да се запасим с мехлем, който съдържа само бацитрацин.

Антисептични кърпички

• Приложение: Ограничават риска от инфекции.

Няма нужда от специални спрейове и разтвори за почистване на рани у дома. В краен случай и силната струя студена вода също върши работа, поне като...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    първа помощ    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.