zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Отслабването: ключът е в изгарянето на натрупаните мазнините и намаляването на апетитаОтслабването: ключът е в изгарянето на натрупаните мазнините и намаляването на апетита

здраве.bg

Отслабването без съмнение е една от най-широко застъпените теми както в специализираните, така и в лайфстайл медиите. Интересът към нея съвсем не е случаен – според най-новите статистики населението, особено в Европа и САЩ, продължава да трупа килограми над нормата. Броят на хората с наднормено тегло и такива, страдащи от затлъстяване, тревожно се увеличава. Затова и вече на много места, включително и у нас, се говори за истинска епидемия.

Вероятно повечето от нас ще изтъкнат като една от основните причини за това факта, че в съдържанието в повечето промишлено произведени храни не е същото като в храната преди 100 или дори преди 50 години. В много случаи това сигурно е вярно. В тази посока можем да направим само едно – да подбираме по-внимателно какво ядем и в какво количество го ядем.

Но има още нещо, много по-важно, което можем да направим – защото то вече зависи изцяло от нас: да вземем навременни и адекватни мерки да се отървем от излишните килограми, а след това е да задържим новото си по-ниско тегло.

Пазарът на препарати, както хранителни добавки, така и лекарства, насочени към отслабване, непрекъснато расте. В опита си да намерят своето място сред останалите има продукти, които буквално ни обещават чудеса – например че ще отслабнем с 5 кг за две седмици без да се налага не само да гладуваме, но и без да променяме традиционното си меню.

Такива продукти обаче трудно могат да ни дадат достатъчно доказателства, че това е възможно. А и специалистите по диететика са единодушни, че отслабването е комплексен процес, който няма да даде добър резултат ако намаляването на килограмите е рязко. В такива случаи почти винаги след прекъсване на ограничаващата диета или спиране приема на препарата, се стига до т.нар. йо-йо ефект, т.е. бързо връщане на килограмите до предишното им ниво, а нерядко и до натрупване на още.

Самият процес на отслабване има две основни страни – да се намалят излишните натрупани по тялото мазнини и в същото време да се намали...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    
 

more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.